Co z tym glutenem ?

Na fali popularności różnych diet, jakiś czas temu pojawiła się również moda na dietę bezglutenową. Na czym ona polega, czy jest korzystna, no i w ogole - co z tym glutenem ?

GLUTEN - jest to mieszanka białek roślinnych gluteniny i gliadyny znajdujacych się w ziarnach popularnych zbóż, takich jak pszenica, owies, jęczmień, żyto.

Gdzie występuje ? Na tzw. "chłopski rozum" wydawałoby się, że w produktach mącznych. Nic bardziej mylnego, obecnie można go znaleźć prawie wszędzie:

- w wędlinach, mielonym mięsie, paczkowanym mięsie, - w przetworach rybnych, - w produktach mlecznych, np: jogurtach, serach, śmietanie, - w słodyczach (czekoladzie, lizakach), - w lodach, - w sosach, ketchupach oraz majonezie, - w przyprawach, - w koncentratach spożywczych, - w napojach (tanie gatunki kawy rozpuszczalnej zawierają kawę zbożową), - w suszonych owocach (jako środek zapobiegajacy sklejaniu się owoców).

W jaki sposób rozpoznać czy produkt zawiera gluten. W internecie polecana jest metoda z testem płynem Lugola lub zawierajacym związek jodu. Kroplę rozcieńczonego płynu nanosimy na produkt, jeśli odczynnik zmieni kolor na granatowoczarny - produkt zawiera skrobię.

Ale pytaniem podstawowym jest kto powinien unikać glutenu. Odpowiedź - ten kto jest na niego uczulony - ma alergię lub choruje na celiakię (chorobę uszkadzającą kosmki jelitowe). Według różnych badań na nietolerancję glutenu cierpi od 1 % do 3 % społeczeństwa w USA, a co ciekawe jedna trzecia konsumentów stara się go unikać. Wygląda więc na to, że jest to jedna z kolejnych mód związanych z jedzeniem. Osoby, które bez powodów zdrowowtnych i bez konsultacji z dietetykiem samowolnie przechodzą na dietę bezglutenową, mogą pozbyć się z diety wielu wartościowych składników. Oczywiście dla osób chorych na celiakię jest tylko jeden sposób zapobiegania chorobie, czyli wyeliminowanie z codziennego menu wszystkich produktów zawierających gluten.

Moda została oczywiście podchwycona przez producentów żywności. Przy czym żywnośc bezglutenowa jest droższa od zwykłej. Ciekawe dlaczego, przecież kiedyś wędlina była robiona poprostu z mięsa, a teraz znajdziemy w niej nie tylko gluten, ale również całą masę polepszaczy smaku, czy wodę.

Pojawiły się również restauracje, w których dostępne są potrawy bez glutenu. Ich listę można znaleźć na stronie: menubezglutenu.pl, witrynie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Podsumowując - zastanówcie się, zanim "przejdziecie" na kolejną, modną dietę. Zamiast tego lepiej uważnie czytać etykiety umieszczone na produktach, odżywiać się według piramidy zdrowia, nie jeść jedzenia wysokoprzetworzonego i fast foodów.

Źródło zdjęcia: internet


Copyright © 2012-2018 Wszystkie prawa do artykułów oraz fotografii zastrzeżone! Zakaz kopiowania bez zgody administratora strony. Wszelkie prawa zastrzeżone.