E jest to symbol stosowany jako oznaczenie środków dodawanych do żywności. Są to substancje dodatkowe, które niektórym mogą zaszkodzić. Zdaniem lekarzy i dietetyków powinny ich unikać zwłaszcza dzieci, alergicy i osoby o wrażliwym układzie pokarmowym. Oczywiście, nie wszystkie dodatki są szkodliwe, niektóre z nich to oznaczenia wskazujące wręcz np. na barwniki pochodzenia naturalnego (E 100 – kurkimina, E 140 – chlorofile i chlorofiliny). Poniżej znajduje się lista związków o stwierdzonych działaniach ubocznych.
BARWNIKI
E 102 (tatrazyna) – dodawana m.in. do oranżady, deserów w proszku. Nasila objawy astmy, muszą jej unikać uczuleni na aspirynę. U niektórych osób powoduje nadpobudliwość, niezalecana dzieciom (udowodniono, że wzmaga problemy z koncentracją).
E 110 (żółcień pomarańczowa) – znajduje się w marmoladach, żelach, gumach do żucia. Może wywołać pokrzywkę, duszności, a także nadpobudliwość u dzieci.
E 124 (czerwień koszenilowa) – dodawana do ryb wędzonych, budyniów, cukierków owocowych. Szkodzi osobom uczulonym na aspirynę.
E 133 (błękit brylantowy) – składnik gum do żucia, cukierków, napojów. Może wywołać reakcje alergiczne.
E 154 (brąz FK) – dodawany jest do wędzonych śledzi i niektórych konserw rybnych. Nasila objawy astmy.
KONSERWANTY
E 210-213 (kwas benzoesowy i jego sole) – składnik m.in. napojów bezalkoholowych, majonezów, sosów chrzanowych, ketchupów, filetów śledziowych. U niektórych osób podrażnia śluzówkę żołądka i jelit, może nasilać objawy alergii i astmy.
E 249 (azotyn potasu) i E 250 (azotyn sodu) – używany do peklowania mięs. Pod wpływem wysokiej temperatury, np. smażenia, mogą powodować tworzenie się rakotwórczych nitrozoamin.
E 220 do 228 (siarczyny) – najczęściej dodawane do suszonych owoców, skórek owoców cytrusowych, wina, chrzanu. U osób wrażliwych mogą wywołać nudności i bóle głowy, u astmatyków grożą kłopotami z oddychaniem.
PRZECIWUTLENIACZE
E 320 i E 321 – dodawane do gum do żucia, kostek rosołowych. Mogą nasilać objawy alergii. W dużych dawkach zaburzają pracę wątroby. Przyczyniają się do powstawania wolnych rodników uszkadzających komórki.
REGULATORY KWASOWOŚCI
E 338, czyli kwas ortofosforowy oraz jego sole: E 339. E 340, E 341 – są w napojach gazowanych, proszkach do pieczenia. Zakłócają proces trawienia. Spożywany w dużych ilościach kwas fosforowy może ograniczać wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza.
SUBSTANCJE ZAGĘSZCZAJĄCE I ŻELUJĄCE
E 400 (kwas alginowy) – niewskazany dla kobiet w ciąży (utrudnia wchłanianie żelaza).
E 407 (karagen) – spożywany w dużych ilościach może powodować nudności i wzdęcia.
SUBSTANCJE ZASTĘPUJĄCE CUKIER
E 420 (sorbitol), E 421 (mannitol) – spotykane najczęściej w gumach do żucia i słodyczach. Po spożyciu dużych ilości tych substancji można dostać bólów brzucha i biegunki.
E 951 (as partam - znajdziesz go m.in. w produktach light i dla diabetyków. Można nasilać objawy alergii (jak pokrzywka) u osób uczulonych.
E 954 (sacharynian sodu) – powinny go unikać osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym. Może wywoływać odczyny alergiczne.
SUBSTANCJE WZMACNIAJĄCE SMAK I ZAPACH
E 621 (glutaminian sodu) – jest w mieszankach przypraw, w gotowych daniach, zupach, sosach. Dodaje się go też do przetworów mięsnych, wędlin, chipsów, chrupek, kostek rosołowych. Stosowany w nadmiarze może wywołać objawy uczuleniowe – pieczenie warg, podrażnienie spojówek, nudności czy wymioty.
